Recent Posts

środa, 20 czerwca 2018

Chleb ziołowy z thermomixa

Pierwszy raz jadłam ten chleb na pokazie thermomixa. Jedno słowo przychodzi mi do głowy REWELACJA! Jest przepyszny a jak wygląda… Mąż stwierdził żebym go lepiej nie robiła, bo nie można się od niego oderwać. Zresztą sami oceńcie.


Składniki:

Chleb:
  • 600 g pszennej mąki
  • 300 g letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

Masło ziołowe:
  • 60 – 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki świeżej - liście
  • 10 g liści bazylii
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka soli





Wykonanie:

Z podanych składników na chleb wyrabiamy ciasto. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy na kwadrat 40 cm. Z pozostałych składników przygotowujemy masło ziołowe. Najlepiej do tego wykorzystać mikser lub blender. Masłem smarujemy ciasto na chleb. Tniemy na paski 5 cm i składamy każdy pasek jak harmonijkę. Ustawiamy pionowo na wysmarowanej masłem okrągłej blaszce (26 cm). Pieczemy przez około 30 minut w temp. 200 oC, na blaszce, gdyż może wyciekać tłuszcz. Po całkowitym wystygnięciu zabieramy się za konsumpcję. Cieszymy oczy i podniebienie. Można go rwać lub kroić. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz