Pierwszy raz jadłam ten chleb na pokazie
thermomixa. Jedno słowo przychodzi mi do głowy REWELACJA! Jest przepyszny a jak
wygląda… Mąż stwierdził żebym go lepiej nie robiła, bo nie można się od niego
oderwać. Zresztą sami oceńcie.
Składniki:
Chleb:
- 600 g pszennej mąki
- 300 g letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Masło ziołowe:
- 60 – 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki świeżej - liście
- 10 g liści bazylii
- 120 g masła
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Z podanych
składników na chleb wyrabiamy ciasto. Blat oprószamy mąką i rozwałkowujemy na
kwadrat 40 cm. Z pozostałych składników przygotowujemy masło ziołowe. Najlepiej
do tego wykorzystać mikser lub blender. Masłem smarujemy ciasto na chleb.
Tniemy na paski 5 cm i składamy każdy pasek jak harmonijkę. Ustawiamy pionowo na
wysmarowanej masłem okrągłej blaszce (26 cm). Pieczemy przez około 30 minut w temp. 200
oC, na blaszce, gdyż może wyciekać tłuszcz. Po całkowitym wystygnięciu
zabieramy się za konsumpcję. Cieszymy oczy i podniebienie. Można go rwać lub kroić. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz