Kolejna odsłona czereśni, dzisiaj w
postaci dżemu. Robiony tradycyjną metodą, beż chemii. Wymaga więcej pracy ale
jest on zdecydowanie zdrowszy.
Składniki:
- 700 g wydrylowanych czereśni (lub wielokrotność)
- 350 g cukru (lub wielokrotność)
Wykonanie:
Umyte i
wydrylowane wkładamy do garnka lub wysokiej patelni. Czereśnie zasypujemy
cukrem na około 1 godzinę, aż zaczną puszczać sok. Po tym czasie podgrzewamy i lekko gotujemy. Gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy odpowiednią
gęstość (trwa to kilka godzin). Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec podkręcamy ogień i mieszamy
cały czas. Wcześniej przygotowujemy słoiki: umyte słoiki wkładamy do garnka
dnem do góry. Obok wkładamy zakrętki, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka
minut. Wyjmujemy i odstawiamy na czystą ścierkę. Do tak przygotowanych słoików
wkładamy dżem. Zakręcamy i już nie pasteryzujemy. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz