Recent Posts

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Dżem czereśniowy bez konserwantów

Kolejna odsłona czereśni, dzisiaj w postaci dżemu. Robiony tradycyjną metodą, beż chemii. Wymaga więcej pracy ale jest on zdecydowanie zdrowszy.


Składniki:
  • 700 g wydrylowanych czereśni (lub wielokrotność)
  • 350 g cukru (lub wielokrotność)




Wykonanie:

Umyte i wydrylowane wkładamy do garnka lub wysokiej patelni. Czereśnie zasypujemy cukrem na około 1 godzinę, aż zaczną puszczać sok. Po tym czasie podgrzewamy i lekko gotujemy. Gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy odpowiednią gęstość (trwa to kilka godzin). Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec podkręcamy ogień i mieszamy cały czas. Wcześniej przygotowujemy słoiki: umyte słoiki wkładamy do garnka dnem do góry. Obok wkładamy zakrętki, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Wyjmujemy i odstawiamy na czystą ścierkę. Do tak przygotowanych słoików wkładamy dżem. Zakręcamy i już nie pasteryzujemy. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz