Do przygotowania tego pasztetu
zainspirował mnie Jakubiak. Widziałam program w telewizji w którym
przygotowywał pasztet ze szpinakiem. Spodobało mi się to danie. Trochę zmieniłam,
odchudziłam i tak powstała moja wersja pasztetu. Wyszło bardzo smacznie. Może
Was namówię do wykorzystania przepisu.
Składniki:
- 1 królik z podrobami
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wykonanie:
Królika i
łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy podroby z królika. I gotujemy je jeszcze chwilę.
Mięso wykładamy do przestygnięcia. Usuwamy kości i przepuszczamy przez maszynkę
do mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak
dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę
czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet
wkładamy do podłużnej formy lub foremek.
Pieczemy w kąpieli wodnej (formę
wstawiamy do większej formy z wodą) w temperaturze 180 o C przez
około 1 ½ godz. Po wystudzeniu kroimy na plastry i SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz