Kolejny przepis na dietetyczny placek.
Dietetyczne ciasta też istnieją J.
Ten zrobiłam na miodzie, jak widać tak też można. Domownikom zdecydowanie
smakował. A Was zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki: na 6
porcji
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- Garść suszonej żurawiny
- Brzoskwinia z puszki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 50 g miodu
Wykonanie:
Żurawinę
zalewamy niewielką ilością gorącej wody – aby zmiękła. Żółtka oddzielamy od
białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy miód (w formie płynnej, wkładamy na kilka sekund
do mikrofali i gotowe). W oddzielnej miseczce ubijamy żółtka i octem. Do
białek stopniowo dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Przez cały czas
ubijamy. Tortownicę (okrągłą blaszkę)
wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Na ciasto wykładamy pokrojoną i odsączoną
brzoskwinię oraz żurawinę. Pieczemy w
nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 30 minut.
Wartość kaloryczna jednej porcji : około 155 kcal
2 komentarze:
Wygląda kusząco :)
Witaj, jeżeli wygląda kusząco, to super. Bo zapewniam, że lepiej smakuje niż wygląda. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz