Muszę się przyznać, że nie robiłam nigdy
gołąbków z kaszą jaglaną i jak dobrze pamiętam do gołąbków nie wykorzystywałam
kapusty włoskiej. Kapusta włoska jest specyficzna w smaku a to jakoś mi nie
pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania.
Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 500 mięsa mielonego z indyka
- Garść suszonych grzybów
- ¼ czerwonej papryki
- ¼ zielonej papryki
- 1 cebula
- Łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
- Sól
- Pieprz
- ½ puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka almette śmietankowe
- Łyżeczka oleju
- bulion
Wykonanie:
Grzyby namaczamy
w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były
elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy.
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso
mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki
i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do
zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z
puszki, koncentrat pomidorowy i almette.
Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w
piekarniku w temperaturze 180 – 190 oC przez około półtorej godziny.
SMACZNEGO.
2 komentarze:
Wygląda smakowicie :)
Witaj, mnie pozytywnie zaskoczył smak, bo muszę się przyznać, że nie byłam miłośnikiem włoskiej kapusty. Jest jeszcze jeden dodatkowy plus, robi się je znacznie szybciej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz