Recent Posts

wtorek, 27 lutego 2018

Zapiekane kiełbaski z cukinią

Dzisiaj proponuję na kolację zapiekane kiełbaski z cukinią i nie tylko z cukinią. W trakcie zapiekania po domu roznosił się wspaniały aromat. Do dania wykorzystałam kiełbaski wieprzowo-cielęce (sokoliki), ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu, oczywiście możecie zamienić je na inne. Danie jest przepyszne. Polecam.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • Kiełbaski sokoliki (1 opakowanie 140 g)
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Mrożone warzywa (dowolna mieszanka)
  • 1 mały pomidor lub ½ większego
  • Sól
  • Kilka marynowanych pieczarek
  • oregano
  • Ser




Wykonanie:

Cukinię kroimy w plasterki o grubości około ½ cm i układamy w naczyniu do zapiekania. Lekko solimy. Pokrojoną cebulę wykładamy na cukinii razem z czosnkiem. Kiełbaski dzielimy na połowę i wzdłuż. Również wykładamy na cukinię. W dalszej kolejności lądują warzywa mrożone (po garści) i przekrojone na pół pieczarki. Na koniec układamy kawałki pomidora. Całość lekko solimy i posypujemy oregano. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 OC do miękkości warzyw. Pod koniec na wierzch kładziemy ser. I zapiekamy tak długo aż się rozpuści. Pycha. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz