Ostatnio udało mi się kupić cielęce
mielone. Chyba spotkałam się z nim po raz pierwszy. Nie byłabym sobą gdybym go
nie kupiła. Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce.
Składniki:
- 300 g mielone cielęce
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- Sól
- Pieprz biały mielony
- Bulion warzywny
- Opakowanie świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka almette śmietankowe
Wykonanie:
Do mięsa wbijamy
jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy
małe pulpeciki. Do garnka lub wysokiej patelni wlewamy bulion warzywny.
Zagotowujemy i dodajemy przygotowane pulpeciki. Gotujemy kilkanaście minut. Po
tym czasie wkładamy umyty szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę
alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo
doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz