Recent Posts

wtorek, 8 sierpnia 2017

Pomidory zapiekane, faszerowane wędzonym łososiem

Doczekałam się w końcu własnych pomidorów i są one najlepsze na świecie (przynajmniej dla mnie). Dzisiaj prezentuję te pyszne pomidory w formie zapiekanej. Zainspirował mnie przepis z gazetki. Pozmieniałam trochę i tak powstało prezentowane danie.



Składniki:
  • 4 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 gram wędzonego łososia (może być sałatkowy)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • szczypiorek








Wykonanie:

Z pomidorów odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, posypujemy solą i odkładamy pomidory odwrotnie tak aby sok wyciekał. Miąższ siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę a szalotkę drobno kroimy. Do miseczki wybijamy jajka (roztrzepujemy), dodajemy do nich jogurt, pokrojonego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy szalotkę i czosnek. Dodajemy posiekany miąższ. Solimy. Odparowujemy nadmiar płynu. Po chwili dodajemy przygotowane jaja. Smażymy do momentu ścięcia jajek. Jajecznicą wypełniamy pomidory. Przykrywamy plasterkiem sera. Zapiekamy w 180 o C przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz