Doczekałam się w końcu własnych pomidorów
i są one najlepsze na świecie (przynajmniej
dla mnie). Dzisiaj prezentuję te pyszne pomidory w formie zapiekanej.
Zainspirował mnie przepis z gazetki. Pozmieniałam trochę i tak powstało
prezentowane danie.
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 jajka
- 100 gram wędzonego łososia (może być sałatkowy)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 plasterki sera żółtego
- Oliwa
- Sól
- Pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
Z pomidorów
odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, posypujemy solą i odkładamy pomidory
odwrotnie tak aby sok wyciekał. Miąższ siekamy. Czosnek przepuszczamy przez
praskę a szalotkę drobno kroimy. Do miseczki wybijamy jajka (roztrzepujemy), dodajemy do nich jogurt,
pokrojonego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na
patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy szalotkę i czosnek. Dodajemy
posiekany miąższ. Solimy. Odparowujemy nadmiar płynu. Po chwili dodajemy
przygotowane jaja. Smażymy do momentu ścięcia jajek. Jajecznicą wypełniamy
pomidory. Przykrywamy plasterkiem sera. Zapiekamy w 180 o C przez 10
minut. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz