Mimo wielu trudności podczas hodowania
cukinii (ślimaki nie dały mi żyć),
jestem na etapie zbierania plonów. I teraz cukinia dosyć często pojawia się na
naszym stole. Dzisiaj proponuję grillowaną w aromatycznym sosie. Danie może być
traktowane jako przystawka czy też nawet kolacja.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- Pomidory
- Mozzarella
- Bazylia świeża (listki garść)
- Oliwa
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- 1-2 ząbki czosnku
- Vegeta
Wykonanie:
Cukinię kroimy
na plastry ok. 1 cm. Posypujemy z obu stron niewielką ilością vegety. Odstawiamy
na 15 minut. Po tym czasie grillujemy (patelnię
grillową możemy lekko posmarować oliwą). Do mikserka wkładamy bazylię,
czosnek. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą, sokiem z
cytryny i szczyptą cukry. Na talerz wykładamy zgrillowaną cukinię, smarujemy ją
sosem. Następnie układamy plaster pomidora, plasterek mozzarelli i ponownie
smarujemy sosem. I gotowe. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Smaczne!
Prześlij komentarz