Muszę przyznać, że danie wyszło mi
perfekcyjnie (skromność to podstawa J).
Jest przepyszne a sos – rewelacja. Nic więcej nie dodam, koniecznie
wypróbujcie.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 2-3 kawałki łososia
- ½ opakowania mrożonego szpinaku (liście)
- 2-3 ząbki czosnku
- Oliwa
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól
- Pieprz
- Ziołowa przyprawa do ryb
Wykonanie:
Na patelnię
wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili przeciśnięty przez
praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do
wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić
obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i
ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy
cukinię (tak aby była elastyczna). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku
dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Na talerz
wykładamy cukinię, sos i łososia (przed
położeniem usuwamy skórę). SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz