Prawie każdy od czasu do czasu ma ochotę
na fast food. Propozycja na dzisiaj: zróbmy go w domu. Zaręczam nie będziecie
zawiedzeni. Było pysznie, a i pracy nie było zbyt wiele. Oprócz tego wiecie co
jecie. Polecam.
Składniki: (na 4 cheeseburgery)
- 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar (razem około 500 g)
- 4 bułki do hamburgerów z sezamem
- 4 plastry sporego pomidora
- 4 plasterki sera gouda
- 1 ogórek kiszony
- Sałata
- Cebula sałatkowa pokrojona w krążki
- 2 + 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- olej
Wykonanie:
Do dania
tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (tylko
majonez dla nadania soczystości. Na ogół mięso jest one przyprawione, więc nie
dodajemy przypraw, ewentualnie pieprz jeżeli wolicie bardziej pikantne). Wyrabiamy
na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na
burgery. Do kubka wykładamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki
musztardy. Mieszamy na jednolity sos. Włączamy piekarnik na 180 o C
(góra i dół). Bułki przekrawamy na
pół z jednej strony lekko smarujemy sosem. Umieszczamy na blaszce i wkładamy do
piekarnika. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju i smażymy burgery po
kilka minut z każdej strony (2-3 minuty).
W między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy
ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei:
burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę
wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Burgery wyglądają fenomenalnie! :)
Witaj, wyglądają i też tak samo smakują. Są przepyszne. Koniecznie wypróbuj przepis. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz