Niedawno jadłam bruschettę w restauracji
(przynajmniej tak się nazywała), no cóż ... Dla mnie to była zwykła kanapka z
chleba z rozpuszczonym serem i leżącymi poza kanapką pomidorami. Z przeszłości
zapamiętałam ją inaczej. Dzisiaj przedstawiam własną wersję.
Składniki:
- Bagietka
- Oliwa
- Pomidor
- Ser mozzarella
- Czosnek świeży
- Sól
- Pieprz
- Świeża bazylia
Wykonanie:
Bagietkę kroimy
na kawałki (kromki). Nacieramy je przekrojonym czosnkiem i skrapiamy oliwą.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wykładamy na
kromkach. Przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy ser – starty lub pokrojony. Zapiekamy
przez kilka minut (grzałka z góry) aż ser się rozpuści. Po wyjęciu posypujemy
świeżą pokrojoną bazylią. Idealnie pasuje na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Sami wybierzcie. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz