Niektórzy mogą się zastanawiać czy mięso
mielone (wieprzowe) w ogóle pasuje
do mleka kokosowego. Mogę powiedzieć, że pasuje bardzo dobrze. Nadaje
delikatności i subtelności daniu. Koniecznie musicie sami wypróbować i ocenić.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki
- Szklanka blanszowanych warzyw – paski
- 1 szkl. bulionu
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka mielona
- Mąka
- Olej
Wykonanie:
Mięso mielone
przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z
części wykładamy na folię (również nią
przykrywamy) i rozwałkowujemy na cienkiego, płaskiego kotleta. Zdejmujemy
folię i na jednym z końców układamy posolone i blanszowane warzywa. Zwijamy w
rulon i zabezpieczamy brzegi (podwijamy).
Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec
dodajemy mleczko kokosowe. Dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze kilka
minut. I gotowe. Podajemy z dodatkami zgodnie z upodobaniem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz