Pisałam, że cielęcinę trudno
kupić ale jak już kupię to kupuję na co najmniej na 2-3 obiady. Tak oczywiście
było tym razem. Dzięki temu dzisiaj prezentuję cielęcinę duszoną w pomidorach i
tymianku. Tymianek zdecydowanie nadaje specyficznego dla siebie aromatu. Może
się skusicie.
Składniki:
- Cielęcina około 1 kg (aby można było pokroić na kawałki typu bitki)
- Pomidory krojone w puszce
- 2 cebule
- Kilka gałązek tymianku
- Masło klarowane
- Bulion ok. 300 ml
- Sól
- Pieprz biały
- Mąka
Wykonanie:
Cielęcinę kroimy
w plastry (można trochę rozbić),
przyprawiamy solą i białym pieprzem. Obtaczamy w mące. Cebulę kroimy na połowę
i dalej w plasterki. Na patelni wykładamy masło klarowane. Przesmażamy plastry
cielęciny. Następnie przekładamy do garnka w którym będziemy dusić cielęcinę i
podlewamy bulionem. Na patelni na której smażyliśmy cielęcinę przesmażamy
cebulę i dodajemy do cielęciny. Do mięsa również dodajemy pomidory z puszki i
gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec mięso
wyjmujemy, usuwamy tymianek. Powstały sos miksujemy, ewentualnie doprawiamy i
ponownie w sosie umieszczamy cielęcinę. Podajemy z ziemniakami lub kluskami.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz