Recent Posts

wtorek, 11 lipca 2017

Cheeseburgery tatarskie

Prawie każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast food. Propozycja na dzisiaj: zróbmy go w domu. Zaręczam nie będziecie zawiedzeni. Było pysznie, a i pracy nie było zbyt wiele. Oprócz tego wiecie co jecie. Polecam.



Składniki: (na 4 cheeseburgery)
  • 2 opakowania mielonej wołowiny na tatar (razem około 500 g)
  • 4 bułki do hamburgerów z sezamem
  • 4 plastry sporego pomidora
  • 4 plasterki sera gouda
  • 1 ogórek kiszony
  • Sałata
  • Cebula sałatkowa pokrojona w krążki
  • 2 + 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy rosyjskiej
  • olej










Wykonanie:

Do dania tatarskiego dodajemy 2 łyżki majonezu (tylko majonez dla nadania soczystości. Na ogół mięso jest one przyprawione, więc nie dodajemy przypraw, ewentualnie pieprz jeżeli wolicie bardziej pikantne). Wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części. Formujemy kule i spłaszczamy je na burgery. Do kubka wykładamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy. Mieszamy na jednolity sos. Włączamy piekarnik na 180 o C (góra i dół). Bułki przekrawamy na pół z jednej strony lekko smarujemy sosem. Umieszczamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju i smażymy burgery po kilka minut z każdej strony (2-3 minuty). W między czasie na bułki wykładamy po plasterku sera. Wyłączamy piekarnik gdy ser zacznie się trochę topić. Piekarnik otwieramy i wykładamy po kolei: burgery, ogórki cebulę i pomidory. Całość polewamy sosem. Na drugą połowę wykładamy sałatę. Całość składamy i gotowe. SMACZNEGO.

2 komentarze:

zjedzmy pisze...

Burgery wyglądają fenomenalnie! :)

Ewa Górska pisze...

Witaj, wyglądają i też tak samo smakują. Są przepyszne. Koniecznie wypróbuj przepis. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz