Majowe grillowanie to prawie jak tradycja
narodowa. W tym roku pogoda ku temu nie sprzyja. U mnie dzisiaj nie pada ale
jest dosyć chłodno. Na grilla idealnie nadają się żeberka, zrobimy je jednak w domu ze względu na aurę.
Składniki:
- Żeberka paski 1200 gram
- 1 cebula (nieduża)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki soli
- Tabasco
- Olej
- Bulion/woda
Wykonanie:
Żeberka kroimy
na kawałki. Do naczynia wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód. Jeżeli
miód który posiadamy jest skrystalizowany wystarczy go pogrzać w mikrofalówce
kilka sekund. Cebulę drobno kroimy, podobnie czosnek i dodajemy do marynaty.
Dosypujemy sól i dodajemy tabasco. Ostrość naszej potrawy uzależniona będzie od
ilości dodanego tabasco. Żeberka umieszczamy w marynacie i dokładnie porywamy
nią kawałki mięsa. Pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Na
rozgrzanej niewielkiej ilości oleju podsmażamy żeberka z każdej strony. Przez
cały czas podlewamy niewielkimi porcjami marynatą spod żeberek. Przykrywamy i
dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem
lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos (odparowujemy). Podajemy z surówkami i
ziemniaczkami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz