Recent Posts

czwartek, 13 kwietnia 2017

Bitki wieprzowe w pieczarkach

Zapewne wielu z Was zna tę potrawę lub bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu.



Składniki:
  • Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram
  • Pieczarki 500 gram
  • 1 cebula
  • Masło klarowane
  • Mąka
  • Śmietana 18% 100 ml
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej
  • Bulion 300 ml
  • maggi



Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki (małe kotleciki). Rozbijamy jak kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni wykładamy łyżkę masła i niewielka ilość oleju. Mięso delikatnie otaczamy w mące i smażymy w obu stron. Wykładamy do naczynia w którym będziemy używać do duszenia. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem. Dodajemy kilka listków laurowych i ziela angielskiego, dodatkowo dodajemy maggi do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietanę i dodatkowo ponownie niewielką ilość masła klarowanego. Wszystko razem delikatnie gotujemy do momentu zredukowania i zagęszczenia sosu. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz