Zapewne wielu z Was zna tę potrawę lub
bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na
obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu.
Składniki:
- Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram
 - Pieczarki 500 gram
 - 1 cebula
 - Masło klarowane
 - Mąka
 - Śmietana 18% 100 ml
 - Mąka
 - Sól
 - Pieprz
 - Papryka słodka
 - Liść laurowy
 - Ziele angielskie
 - Olej
 - Bulion 300 ml
 - maggi
 
Wykonanie:
Mięso kroimy na
kawałki (małe kotleciki). Rozbijamy
jak kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pieczarki kroimy w
plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni wykładamy łyżkę masła i niewielka ilość
oleju. Mięso delikatnie otaczamy w mące i smażymy w obu stron. Wykładamy do
naczynia w którym będziemy używać do duszenia. Na tej samej patelni przesmażamy
pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem. Dodajemy kilka
listków laurowych i ziela angielskiego, dodatkowo dodajemy maggi do smaku.
Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietanę
i dodatkowo ponownie niewielką ilość masła klarowanego. Wszystko razem delikatnie
gotujemy do momentu zredukowania i zagęszczenia sosu. SMACZNEGO.







0 komentarze:
Prześlij komentarz