Ziemniaki i trochę pomysłu, przegląd
lodówki i zapiekanka gotowa. Geneza tej zapiekanki jest podobna. Danie sycące i
smaczne. Może skusicie się na jej przygotowanie.
Składniki:
- Ziemniaki
- Mięso mielone wołowe (ja miałam 800 gram)
- Boczek parzony
- Pieczarki 300 gram
- 1 cebula
- Pomidory z puszki krojone
- ½ młodej cukinii
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
- Przyprawa w proszku tzatziki
- Jogurt typu greckiego duże opakowanie
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- olej
Wykonanie:
Formę do
zapiekania smarujemy olejem i wykładamy plasterkami boczku. Ziemniaki obieramy
i kroimy bardzo cienko na około 2-3 mm. Układamy na boczku. Lekko solimy. Mięso
mielone przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem
granulowany. Połowę mięsa mielonego wykładamy na ziemniakach. Pieczarki kroimy
w plasterki i również przesmażamy, wykładamy na mięso mielone. W dalszej
kolejności, ponownie ziemniaki (również
lekko solimy), mięso mielone, odsączone pomidory i pokrojoną cebulę.
Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, lekko solimy. Gdy puści sok dodajemy
jogurt i przyprawę tzatziki, czosnek przepuszczony przez praskę (ile kto lubi, u mnie w domu wszyscy lubią
czosnek więc daję sporo) następnie mleko i 1 jako. Całość mieszamy i
wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku
nagrzanego do 180 OC, aż ziemniaki lekko zmiękną (sprawdzamy widelcem; dzięki temu ziemniaki
ugotują się w sosie z zapiekanki). Przed końcem zapiekania (około 15 minut przed) zdejmujemy folię i
tak zapiekamy tak do końca. Czas zapiekania uzależniony jest od ziemniaków ich
grubości i gatunku. Na ogół trwa to nie krócej niż godzinę. Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz