Recent Posts

piątek, 5 maja 2017

Kotlety mielone z czerwonym pesto

Dzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam.



Składniki:
  • Mięso mielone z łopatki 500 gram
  • 3 łyżki czerwonego pesto
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • 2 jajka
  • Olej





Wykonanie:

Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka, tak aby bułka stała się wilgotna. Całość wykładamy do mięsa mielonego. Podobnie wykładamy pesto, pietruszkę, drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe pesto ze słoika. W 100 ml słodkiej śmietany rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do bulionu z pesto. Zagotowujemy mieszając. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy dodatkowo doprawić. Podajemy z usmażonymi kotletami mielonymi. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz