Dzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone
smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom
wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam.
Składniki:
- Mięso mielone z łopatki 500 gram
- 3 łyżki czerwonego pesto
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta
- Mleko
- 2 jajka
- Olej
Wykonanie:
Do niecałej
połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka, tak aby bułka
stała się wilgotna. Całość wykładamy do mięsa mielonego. Podobnie wykładamy
pesto, pietruszkę, drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą
i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy
dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je
w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto
przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe
pesto ze słoika. W 100 ml słodkiej śmietany rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki.
Dodajemy do bulionu z pesto. Zagotowujemy mieszając. Jeżeli istnieje taka
potrzeba możemy dodatkowo doprawić. Podajemy z usmażonymi kotletami mielonymi.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz