No i ponownie mamy piąteczek i jak
mogłoby być inaczej oczywiście rybka. Kupiłam bardzo ładny kawałek ryby. Oczy
mi się śmiały. Jak wiadomo rybka jest smaczna i zdrowa. Szczupak jest dosyć
suchą, zwartą rybą, więc warto zrobić go z sosem. Ja proponuję szpinak. Było
pysznie, no właśnie było…
Składniki:
- Szczupak (ja miałam fileta około 800 gram)
- Szpinak mrożony 300 gram
- Śmietana 18% 100 ml
- Śmietana 30 % 50 ml
- Masło klarowane
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- Olej
- Mąka
- Vegeta
- Sól
- Sok z cytryny
Wykonanie:
Oczyszczonego
szczupaka kroimy na kawałki i przyprawiamy vegetą /ewentualnie solą.
Pozostawiamy na kilkanaście minut. Szpinak rozmrażamy (świetnie do tego nadaje się mikrofalówka). Cebule drobno siekamy,
czosnek przepuszczamy przez praskę. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na
rozgrzanym oleju z obu stron (najpierw
smażymy stroną ze skórą). Na drugą patelnię wykładamy niewielką ilość masła
klarowanego. Szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy szpinak.
Przyprawiamy go vegetą i sokiem z cytryny. Chwilę razem przesmażamy. Na koniec
dodajemy obie śmietany i mieszamy. Delikatnie zagotowujemy. Na szpinak
wykładamy szczupaka – skórą do góry. Przykrywamy. Pozostawiamy na minimalnym
ogniu (aby tylko leciutko mrugało) na
chwilkę tak aby nie przypalić szpinaku. I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz