Recent Posts

czwartek, 20 kwietnia 2017

Zapiekane ziemniaczki z gzikiem

Witajcie po świętach. Zapewne w lodówce nadal posiadacie smakołyki ze świątecznego stołu. Dzisiaj przedstawiam Wam ziemniaczki z gzikiem. Coś trochę lżejszego a i  gzik trochę odmieniony bo z czosnkiem. Ziemniaczki świetnie pasują jako główny dodatek obiadowy. Polecam.



Składniki:
  • Ziemniaki
  • Twaróg
  • Śmietana gęsta ukwaszona
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Kolendra mielona
  • Ziołowa przyprawa do ziemniaków





Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach (najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy na połowę,  przyprawimy solą, ziołową przyprawą i polewamy niewielką ilością oliwy. Zawijamy w folę aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 o C przez około 15 minut. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy śmietanę i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Zapieczone ziemniaczki podajemy z przygotowanym twarogiem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz