Witajcie po świętach. Zapewne w lodówce
nadal posiadacie smakołyki ze świątecznego stołu. Dzisiaj przedstawiam Wam
ziemniaczki z gzikiem. Coś trochę lżejszego a i
gzik trochę odmieniony bo z czosnkiem. Ziemniaczki świetnie pasują jako
główny dodatek obiadowy. Polecam.
Składniki:
- Ziemniaki
- Twaróg
- Śmietana gęsta ukwaszona
- Sól
- Pieprz
- Czosnek
- Oliwa
- Kolendra mielona
- Ziołowa przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w mundurkach (najlepiej do
takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy
na połowę, przyprawimy solą, ziołową
przyprawą i polewamy niewielką ilością oliwy. Zawijamy w folę aluminiową i
zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 o C przez około 15 minut.
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy śmietanę i przepuszczonym przez praskę
czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą. Zapieczone ziemniaczki
podajemy z przygotowanym twarogiem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz