Recent Posts

niedziela, 5 lutego 2017

Perliczka w sosie grzybowo – śmietanowym, marynowana w ziołach

Dzisiaj przy niedzieli proponuję coś bardziej odświętnego. Perliczkę można od czas do czasu kupić w sklepie sieciowym. Warto pokusić się aby to danie kiedyś zrobić. Zdecydowanie nie jest to kurczak. Zresztą sami oceńcie. Polecam.



Składniki:
  • 1 perliczka
  • Szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Zioła dalmatyńskie
  • Sól
  • Masło klarowane
  • 150 ml słodkiej śmietany






Wykonanie:

Perliczkę kroimy na kawałki (podobnie jak kurczaka). Przyprawiamy solą i ziołami dalmatyńskimi. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby namokły. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wykładamy masło klarowane i obsmażamy z każdej strony kawałki perliczki. Po chwili dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Wykładamy grzyby razem z płynem z moczenia. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę. Na tym etapie możemy zagęścić sos mąką lub nie. Odlewamy niewielką ilość płynu i rozprowadzamy dokładnie mąkę (ok. 1 ½ łyżeczki). Ponownie umieszczamy w daniu. Zagotowujemy. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz