Dzisiaj przy niedzieli proponuję coś
bardziej odświętnego. Perliczkę można od czas do czasu kupić w sklepie sieciowym.
Warto pokusić się aby to danie kiedyś zrobić. Zdecydowanie nie jest to kurczak.
Zresztą sami oceńcie. Polecam.
Składniki:
- 1 perliczka
- Szklanka suszonych grzybów
- 1 cebula
- Zioła dalmatyńskie
- Sól
- Masło klarowane
- 150 ml słodkiej śmietany
Wykonanie:
Perliczkę kroimy
na kawałki (podobnie jak kurczaka).
Przyprawiamy solą i ziołami dalmatyńskimi. Pozostawiamy na 30 minut do
zamarynowania. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby namokły. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelnię wykładamy masło klarowane i obsmażamy z każdej strony kawałki
perliczki. Po chwili dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Wykładamy grzyby
razem z płynem z moczenia. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem do
miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę. Na tym etapie możemy zagęścić
sos mąką lub nie. Odlewamy niewielką ilość płynu i rozprowadzamy dokładnie mąkę
(ok. 1 ½ łyżeczki). Ponownie umieszczamy
w daniu. Zagotowujemy. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz