Ostatnio częściej zdarza mi się spoglądać
w kierunku ryb. Wychodzę z założenia, że jak organizm czegoś bardziej
potrzebuje tym bardziej się tego domaga. Może właśnie tak jest z tymi rybami.
Na dzisiaj polecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam.
Składniki:
- 1 opakowanie śledzi solonych w oleju
- Mieszanka warzywna ze słoika (ok. 1 l)
- 1 czerwona cebula
- 4 jajka
- Pieprz
- Sól opcjonalnie
- Majonez light
Wykonanie:
Ze śledzi
zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (10 minut). Mieszankę warzywną
przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia. Cebulę drobno
kroimy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, podobnie śledzie. Wszystkie składniki
razem łączymy. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy sól. Warto
sałatkę pozostawić w lodówce aby smaki się połączyły. Wówczas okazuje się , że
dodatkowa sól nie była potrzebna. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz