Recent Posts

sobota, 25 lutego 2017

Jarzynowa sałatka śledziowa – na szybko

Ostatnio częściej zdarza mi się spoglądać w kierunku ryb. Wychodzę z założenia, że jak organizm czegoś bardziej potrzebuje tym bardziej się tego domaga. Może właśnie tak jest z tymi rybami. Na dzisiaj polecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam.



Składniki:
  • 1 opakowanie śledzi solonych w oleju
  • Mieszanka warzywna ze słoika (ok. 1 l)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 jajka
  • Pieprz
  • Sól opcjonalnie
  • Majonez light





Wykonanie:

Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (10 minut). Mieszankę warzywną przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia. Cebulę drobno kroimy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, podobnie śledzie. Wszystkie składniki razem łączymy. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy sól. Warto sałatkę pozostawić w lodówce aby smaki się połączyły. Wówczas okazuje się , że dodatkowa sól nie była potrzebna. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz