Niektórzy pewnie są zaskoczeni takim
daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób
lubiących taki rodzaj mięsa (idealne dla
tych którzy lubią golonkę połączoną z biodrówką – coś w nim jest). Jeżeli
chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom
sporo jest na nich mięsa. Polecam.
Składniki:
- Ogony wieprzowe około 1200 gram
- Sól
- Pieprz
- Czerwona słodka papryka
- Vegeta
- 2 cebule
- Bulion około 500 ml
- Kilka listków laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- ½ słoika musztardy sarepskiej
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Ogony kroimy na
połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką.
Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki. Na
niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażamy ogony razem z cebulą.
Podlewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod
przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką
ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym
sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy
mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos.
Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem.
SMACZNEGO.
5 komentarze:
bulion wołowy czy drobiowy,to jest różnica..
Robiłem ten przepis. Naprawdę wyszedł rarytas :)
Witaj, bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Naprawdę super dziękuję
Wegeta musi być pyszna!
Prześlij komentarz