Święta już niedługo, warto zastanowić się
nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu.
Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam.
Składniki:
- Cielęcina ok. 1 kg
- 2-3 marchewki
- 1 por
- Masło klarowane
- Sól
- Pieprz biały
- Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki
- Bulion ok. 500 ml
Wykonanie:
Cielęcinę
przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania.
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka
wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/
przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę.
Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę kroimy na
kawałki, podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Wyszło u mnie smakowicie, dusiłam tylko w mniejszej ilości bulionu, sos wyszedł gęsty i gładki, smak mięsa i sosu spójny, polecam :)
Prześlij komentarz