Dawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś
tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i
pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę
czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- Szynka wieprzowa
- Boczek pieczony
- Śliwki suszone
- Sól
- Pieprz
- Słodka mielona papryka
- olej
- Bulion/ woda
- Śmietana słodka 18%
Wykonanie:
Śliwki zalewamy
gorącą wodą i pozostawiamy aby zmiękły (jeżeli
śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych). Szynkę kroimy na plastry (jak na kotlety) i rozbijamy. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego
boczku i dwie śliwki (wody po śliwkach
nie wylewamy, podlejemy nią mięso). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub
wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju
obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod
przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę (ok. 100 ml). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2
łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO.
3 komentarze:
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
Witaj, pozostaje Ci jeszcze wypróbować, bo roladki są smaczne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Nie ma to jak pyszna roladka, super ci wyszły ;-)
Prześlij komentarz