To już kolejny rosół prezentowany na
blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami.
Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić
porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z
właśnie z kaczki, jest smaczny.
Składniki:
- Porcja rosołowa z kaczki
- 2 ½ l wody
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
Kluski:
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- Mąka
- Pęczek pietruszki
- Sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Umyte części
kaczki wkładamy do wody, solimy i zagotowujemy. Zdejmujemy szum. Następnie
dodajemy wszystkie umyte i pokrojone warzywa. Cebulę obieramy, nakłuwamy na
widelec i opalamy nad ogniem (można
wykorzystać kuchenkę gazową). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy
do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do
miękkości warzyw i mięsa (porcje rosołowe
po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie). Do miseczki
wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie
mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do
naleśników. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Dodajemy również olej. Wodę
zagotowujemy. Podczas gotowania nabieramy łyżką ciasto a drugą łyżką część
zsuwamy do wody. Po minucie gotowania (jak
wypłyną) odcedzamy kluski i wykładamy je na talerz. Do klusek wlewamy rosół
wraz warzywami. Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz