Recent Posts

wtorek, 22 listopada 2016

Krokiety z mięsem

Krokiety podobnie jak pierogi to prawie nasza potrawa narodowa. Wszyscy je znamy i wszyscy je lubimy. Często kojarzone z imprezą taneczną, gdyż trafiają na stół tuż po północy w towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany.



Składniki:
  • Naleśniki (jajka, mleko, mąka, szczypta soli)
  • Mięso z rosołu (ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka)
  • Marchewki (3 z rosołu)
  • 1 pietruszka (z rosołu)
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajka (2)
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia








Wykonanie:

Cebulę kroimy i w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Mięso z rosołu oraz warzywa jak i również przestudzoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem (smak powinien być wyrazisty). Na usmażone naleśniki nakładamy masę mięsną (na środek). Zawijamy dół, potem boki i rolujemy (dokładnie jak gołąbki). Lekko spłaszczamy. Rulony panierujemy : najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło. Oczywiście najlepiej smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO.

2 komentarze:

bryssska pisze...

U mnie w domu uwielbiane ;-)

Ewa Górska pisze...

Witaj, nie dziwię się, że je wszyscy lubią, bo jakże można nie lubić krokietów. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz