Recent Posts

piątek, 18 listopada 2016

Królik duszony w ziołowej śmietanie

Jak wcześniej zapowiadałam, wróciłam do królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa.



Składniki:
  • 1 tuszka królika
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ l bulionu warzywnego
  • mąka
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 150 ml śmietany 30%
  • Masło klarowane ok. 2 łyżki








Wykonanie:

Królika myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania i przygotowujemy pozostałe składniki. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone zioła: tymianek, rozmaryn i kurkumę. Bulion zagotowujemy. Gotujemy chwilkę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem. Po chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko (pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika (czas podobny do kurczaka). Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie duszenia warto sprawdzić czy ilość soli jest dla nas odpowiednia. SMACZNEGO.

2 komentarze:

bryssska pisze...

Jak ja dawno nie jadłam królika, będzie już chyba ze dwa lata, wyobrażam sobie jak może smakować ;-)

Ewa Górska pisze...

Witaj, w sumie dwa lata to nie tak długo. Jak zapewne pamiętasz królik jest delikatny. Dodaj do tego zioła, śmietanę i wychodzi coś smacznego. Ostatnio z dostępnością królika nie ma problemu. Więc do dzieła. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz