Recent Posts

piątek, 11 listopada 2016

Morszczuk smażony w cieście na zielono

Smażona rybka dlaczego nie, dodatkowo w cieście i to na zielono. Ciasto użyte do smażenia ryby nadaje jej wilgotności i delikatności. Chyba nawet wcześniej pisałam, że w  ten sposób gdy smażymy ryby nie ma tak intensywnego zapachu jej przygotowywania. W tym przepisie dodatkowo używamy natki pietruszki i wzbogacamy danie w wiele witamin i minerałów.



Składniki:
  • Filety z morszczuka (mrożone ok. 500 gram)
  • Jajko
  • Mleko
  • Sól
  • Natka pietruszki (pęczek)
  • Olej do smażenia



Wykonanie:

Rybę rozmrażamy na sicie. Lekko przyprawiamy solą. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko (ok. 150 ml), posiekaną drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje (wiadomo :))surówka z kiszonej kapusty (prezentowana na blogu) a gdy kapusta ukiszona jest własnoręcznie to już poezja. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz