Smażona rybka dlaczego nie, dodatkowo w
cieście i to na zielono. Ciasto użyte do smażenia ryby nadaje jej wilgotności i
delikatności. Chyba nawet wcześniej pisałam, że w ten sposób gdy smażymy ryby nie ma tak
intensywnego zapachu jej przygotowywania. W tym przepisie dodatkowo używamy
natki pietruszki i wzbogacamy danie w wiele witamin i minerałów.
Składniki:
- Filety z morszczuka (mrożone ok. 500 gram)
- Jajko
- Mleko
- Sól
- Natka pietruszki (pęczek)
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy
na sicie. Lekko przyprawiamy solą. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko (ok. 150 ml), posiekaną drobno pietruszkę
i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto
przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę
smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje (wiadomo :))surówka z
kiszonej kapusty (prezentowana na blogu)
a gdy kapusta ukiszona jest własnoręcznie to już poezja. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz