Czy znacie rybę – miętus? Dawno, dawno
temu kiedyś ją jadłam (zapamiętałam nazwę)
ale ni w ząb nie pamiętałam jak smakowała. Niedawno natknęłam się na miętusa w
sklepie (hurtowni). Ryba wyglądała
sympatycznie i zachęcająco. Postanowiłam kupić. Aby poznać lepiej smak tej ryby
usmażyłam ją tylko na maśle z dodatkiem oleju. Ryba przepyszna. Jak będziecie
mieli możliwość kupienia miętusa to warto. Szkoda tylko, że tak rzadko można go
spotkać.
Składniki:
- Miętus
- Sól
- mąka
- Masło klarowane
- Olej
Wykonanie:
Z ryby usuwamy
łuski i oczyszczamy. Jeżeli mamy miętusa całego warto go przekroić na płat.
Miętusa tylko solimy i obtaczamy w mące. Na patelnię wykładamy masło klarowane
i dolewamy niewielką ilość oleju. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz