Recent Posts

środa, 30 listopada 2016

Sznycel po wiedeńsku – prawie

Zastanawiacie się zapewne dlaczego – prawie sznycel wiedeński. Odpowiedź bardzo prosta. Jest to kwestia mięsa. Oryginalnie do wykonania takiego sznycla wykorzystuje się cielęcinę. W przepisie który przedstawiam zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla wiedeńskiego ze schabu.



Składniki:
  • Schab
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Jajka do panierowania
  • Jajka na sadzone
  • Masło klarowane
  • Olej
  • Szczypiorek




Wykonanie:

Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej (jak typowy schabowy). Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Jajka sadzone smażymy na oddzielnej patelni na klarowanym maśle. Usmażonego kotleta wykładamy na talerz a na niego układamy jajko sadzone. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny i dodatkowo z sałatką ziemniaczaną. SMACZNEGO.

2 komentarze:

bryssska pisze...

Ja nawet wole mięso wieprzowe, za cielęciną nie przepadam ;-)

Ewa Górska pisze...

Witaj, widać, że ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz