Recent Posts

środa, 2 listopada 2016

Pierś z kaczki z suszonymi figami

Zawsze kiedy trafię na promocję piersi z kaczki nie mogę oprzeć się aby nie kupić ich trochę więcej. I tak powstają potem te wszystkie smakowitości. Na dzisiaj pierś z kaczki bardziej słodko niż typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz.


Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kaczki
  • Sól
  • Pieprz
  • majeranek
  • 8 – 10 suszonych fig
  • Garść suszonych jabłek
  • Bulion warzywny
  • Niewielka ilość oleju




Wykonanie:

Skórę na piersi z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju (kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z kluskami. SMACZNEGO

2 komentarze:

Arkadiusz pisze...

Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz