Zawsze kiedy trafię na promocję piersi z
kaczki nie mogę oprzeć się aby nie kupić ich trochę więcej. I tak powstają
potem te wszystkie smakowitości. Na dzisiaj pierś z kaczki bardziej słodko niż
typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kaczki
- Sól
- Pieprz
- majeranek
- 8 – 10 suszonych fig
- Garść suszonych jabłek
- Bulion warzywny
- Niewielka ilość oleju
Wykonanie:
Skórę na piersi
z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy
pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy
niewielką ilość oleju (kaczka sama w
sobie jest dosyć tłusta). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi
kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i
dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn
uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z
kluskami. SMACZNEGO
2 komentarze:
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
Witaj, dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz