Jak wcześniej zapowiadałam, wróciłam do
królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić
królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj
przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do
wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa.
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 1 por
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek korzenia selera
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ l bulionu warzywnego
- mąka
- Sól
- Pieprz biały
- 150 ml śmietany 30%
- Masło klarowane ok. 2 łyżki
Wykonanie:
Królika myjemy,
osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pozostawiamy do zamarynowania i przygotowujemy pozostałe składniki. Marchew,
pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do
garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone zioła: tymianek, rozmaryn i kurkumę.
Bulion zagotowujemy. Gotujemy chwilkę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy
pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem. Po chwili dodajemy
pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko (pozbywamy się dzięki temu stałych elementów
a pozostawiamy aromat). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika (czas podobny do kurczaka). Pod koniec
dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie
duszenia warto sprawdzić czy ilość soli jest dla nas odpowiednia. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Jak ja dawno nie jadłam królika, będzie już chyba ze dwa lata, wyobrażam sobie jak może smakować ;-)
Witaj, w sumie dwa lata to nie tak długo. Jak zapewne pamiętasz królik jest delikatny. Dodaj do tego zioła, śmietanę i wychodzi coś smacznego. Ostatnio z dostępnością królika nie ma problemu. Więc do dzieła. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz