Sezon pomidorowy zbliża się wielkimi
krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce (II gatunek). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone
pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać
zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe.
Składniki:
Przepis na 1 kg
pomidorów
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Oregano
- Tymianek
- Ostra papryka
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Pomidory parzymy
i obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Do wysokiej patelni lub garnka
wylewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę
czosnek. Całość szklimy (nie dopuszczamy
do zbrązowienia). Dodajemy pomidory. Gotujemy. Przyprawiamy według uznania
solą, pieprzem i sporą ilością ziół (ja
uwielbiam oregano). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie
zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można użyć
blendera. Przygotowany sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 – 30 minut.
SMACZNEGO.
3 komentarze:
Taki sos, kluski, parmezan i mamy obiad idealny:)
Witaj, dokładnie tak jak piszesz. Można go wykorzystywać na wiele sposobów. Bez mięsa z mięsem, z makaronem, kluskami i z tym na co tylko będziemy mieli ochotę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Kluski to chyba miała na mysli makaron, w wielu regionach Polski kluski to poprostu makaron, chociazby w Wielkopolsce tak się mówi..
Prześlij komentarz