Placki z kaszy jęczmiennej można zrobić
do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie
dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do
mięs z sosami.
Składniki:
- 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 3 jajka
- 100 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%)
- Mąka
- Sól
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Do wystudzonej kaszy
dodajemy jajka. śmietanę i kilka łyżek mąki. Całość doprawiamy solą. Mieszamy. Na
patelnię wlewamy olej. Masę z kaszy wykładamy łyżkami na gorącą patelnię i
smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkami. SMACZNEGO.
2 komentarze:
ostatnio często do pracy zabieram placuszki z kaszy jaglanej. z jęczmiennej też muszą być smaczne :)
Ach, co za pyszności!
Prześlij komentarz