Nie dalej jak wczoraj przygotowałam
pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami. Zostały zamrożone, dzięki temu będę
mogła skupić się nad innymi daniami. Zróbcie to samo a może i wykorzystacie też
przepis.
Składniki:
Farsz
- ½ kg kapusty kiszonej (ja używam własnej)
- Spora garść suszonych grzybów (a nawet dwie)
- 1 cebula
- Łyżeczka masła klarowanego
- Sól
- Pieprz
Ciasto
- ½ kg mąki (na pierogi)
- 1 żółtko
- Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
Wykonanie:
Grzyby namaczamy
w gorącej wodzie i odstawiamy aby zmiękły na około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy
do kapusty (razem z płynem) i
gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i
przesmażamy na maśle. Przestudzoną kapustę z grzybami odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z
cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smaki powinny być wyraziste.
Teraz zabieramy się za ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtko,
olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje
wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut
przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed
rozwałkowywaniem na cienki placek lekko zagniatamy. Wycinamy kółka (np. szklanką), nakładamy farsz i lepimy.
Tacę posypujemy mąką i układamy na niej przygotowane pierogi. W ten sposób
mrozimy. Gdy są już zamrożone przekładamy je do woreczka. Tak przygotowane
pierogi czekają w zamrażarce do Wigilii. Wystarczy już je tylko ugotować w
osolonej wodzie a jak kto lubi dodatkowo podsmażyć. SMACZNEGO.
4 komentarze:
Ja lubię tylko ruskie :) i na wigilii specjalnie dla mnie są przygotowane ruskie :)
Witaj, też lubię ruskie pierogi (chyba lubię wszystkie). Ale u nas tradycyjnie na Wigilię są z kapustą i grzybami. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Tradycyjne wigilijne danie, uwielbiam :)
Na wigilię pierogi muszą być :)
Prześlij komentarz