Dzisiaj trochę inaczej, bo prezentuję
całe dietetyczne danie. A dokładnie kolację. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do
gustu i wykorzystacie przepis u siebie w domu. Polecam.
Składniki: na
dwie porcje
- 1 mini sałata rzymska
- 4 plasterki szynk szwarcwaldzkiej
- 2 ogórki korniszony
- Kawałek marynowanej papryki
- Mini puszka groszek z kukurydzą
- 1 średnia marchew – około 200 g
- 200 g korzenia selera
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Sos do sałatki (knorr ogrodowy)
- 2 tosty pełnoziarniste
Wykonanie:
Suszone pomidory
odsączamy i pozbywamy się oleju. Kroimy na kawałki. Razem z jogurtem, czosnkiem
umieszczamy w mikserze/ można użyć blendera. Miksujemy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany dip wykładamy do miseczek.
Sałatę rzymską kroimy wzdłuż i na kawałki. Wykładamy na talerz. Z szynki
szwarcwaldzkiej usuwamy tłuszcz – to się nam nie przyda. Kroimy na kawałki i
wykładamy na sałacie. Dalej odsączony groszek z kukurydzą, pokrojone ogórki
korniszony i kawałki papryki. Sos do sałatki robimy bez dodatku tłuszczu –
gęstnieje po chwili. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Marchew i seler
kroimy w spore słupki. Będziemy je moczyć w dipie. Grzanki opiekamy w tosterze
aby były chrupiące. Kroimy na trójkąty i wykładamy na talerze. Teraz wystarczy
usiąść i delektować się kolacją. SMACZNEGO.
Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz