Recent Posts

sobota, 9 grudnia 2017

Zupa marchewkowa z chili

Przyszedł czas na zupę. Jak się domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa.



Składniki: na 4 porcje
  • 100 g fileta z kurczaka
  • 300 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g ryżu białego
  • Papryczka chili świeża
  • Sól
  • 40 g almette śmietankowe
  • Natka pietruszki





Wykonanie:

Filet z kurczaka gotujemy w około 1itrze wody. Obrane warzywa (podana waga po obraniu) kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy również ryż i wszystko razem gotujemy do miękkości. Papryczkę chili kroimy wzdłuż i usuwamy pestki (warto przy przygotowywaniu papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy (ja dałam połowę). Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę razem gotujemy. Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji : ok.130 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz