Przyszedł czas na zupę. Jak się
domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone
składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją
potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie
rozgrzewa.
Składniki: na 4
porcje
- 100 g fileta z kurczaka
- 300 g marchwi
- 100 g korzenia pietruszki
- 50 g korzenia selera
- 50 g ryżu białego
- Papryczka chili świeża
- Sól
- 40 g almette śmietankowe
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Filet z kurczaka
gotujemy w około 1itrze wody. Obrane warzywa (podana waga po obraniu) kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego
się kurczaka. Dokładamy również ryż i wszystko razem gotujemy do miękkości.
Papryczkę chili kroimy wzdłuż i usuwamy pestki (warto przy przygotowywaniu papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania
nie należy dotykać oczu ani też twarzy). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W
zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do
gotującej się zupy (ja dałam połowę).
Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod
koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę
razem gotujemy. Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji : ok.130 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz