Recent Posts

czwartek, 14 grudnia 2017

Omlet szpinakowy z wędzonym pstrągiem i fetą

Ostatnio prezentowałam kompletną kolację – dzisiaj śniadanie. Możecie przygotować je wcześniej i zabrać w pudełku do pracy. Nie dość, że atrakcyjnie wygląda to jeszcze jest pyszne. Oczywiście jak zawsze: polecam.


Składniki: na 1 porcję
  • 1 średnie jajko
  • 2 białka
  • 50 ml mleka 0,5%
  • 2 kostki szpinaku mrożonego (liście około 70 g)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia
  • 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g)
  • 1 kawałek papryki konserwowej (1 łyżka posiekanej)
  • Sól
  • Pieprz
  • Vegeta







Dodatkowo:
  • ½ bułki wieloziarnistej
  • 1 kromka chleba chrupkiego
  • Serek almette



Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy (ja wkładam do kubka i na kilka minut do mikrofali). Wykładamy aby przestygł. Przyprawiamy vegetą. Do jajka i białek wlewamy mleko, drobno pokrojony kawałek papryki oraz posiekany szpinak i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy. Smażymy z obu stron (nie używam tłuszczu, możecie spryskać niewielką ilością oliwy lecz zmienia to kaloryczność dania). Na usmażonego omleta wykładamy kawałki pstrąga oraz pokruszoną fetę. Składamy. Bułkę wieloziarnistą (1/2) i chleb chrupki smarujemy serkiem alemtte. Na pieczywo opcjonalnie możemy położyć kawałki rzodkiewki. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz