Ostatnio prezentowałam kompletną kolację –
dzisiaj śniadanie. Możecie przygotować je wcześniej i zabrać w pudełku do
pracy. Nie dość, że atrakcyjnie wygląda to jeszcze jest pyszne. Oczywiście jak
zawsze: polecam.
Składniki: na 1
porcję
- 1 średnie jajko
- 2 białka
- 50 ml mleka 0,5%
- 2 kostki szpinaku mrożonego (liście około 70 g)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia
- 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g)
- 1 kawałek papryki konserwowej (1 łyżka posiekanej)
- Sól
- Pieprz
- Vegeta
Dodatkowo:
- ½ bułki wieloziarnistej
- 1 kromka chleba chrupkiego
- Serek almette
Wykonanie:
Szpinak
rozmrażamy (ja wkładam do kubka i na
kilka minut do mikrofali). Wykładamy aby przestygł. Przyprawiamy vegetą. Do
jajka i białek wlewamy mleko, drobno pokrojony kawałek papryki oraz posiekany
szpinak i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i
pieprzem. Roztrzepujemy. Smażymy z obu stron (nie używam tłuszczu, możecie spryskać niewielką ilością oliwy lecz
zmienia to kaloryczność dania). Na usmażonego omleta wykładamy kawałki pstrąga
oraz pokruszoną fetę. Składamy. Bułkę wieloziarnistą (1/2) i chleb chrupki smarujemy serkiem alemtte. Na pieczywo opcjonalnie
możemy położyć kawałki rzodkiewki. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz