Recent Posts

wtorek, 5 grudnia 2017

Kolorowa sałatka / surówka z wędzonym indykiem

Niekiedy trudno określić co jest sałatką a co surówką, właśnie tak mam dzisiaj. Gdyby nie indyk wędzony byłaby to surówka a tak nazwałam potrawę sałatką / surówką. Jedno jest pewne, jest smaczna i lekka. Idealna na kolację. Polecam.



Składniki:
  • Sałata (ja miałam typową, masłową)
  • Indyk wędzony (filet, ilość zależy od Was)
  • Cebula czerwona
  • Seler naciowy (1-2 łodygi)
  • Papryka żółta (1 mała lub ½ większej)
  • Natka pietruszki
  • Kapary
  • 2 średnie pomidory
  • Sos
  • Jogurt naturalny
  • Ketchup
  • Musztarda sarepska
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Układamy na talerzu. Wędzony filet z indyka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną paprykę w większe paski, pomidora w cząstki, selera naciowego w kawałki. Pod koniec dodajemy talarki (rozdzielone) czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wykładamy po łyżeczce kaparów. Z podanych składników robimy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy niewielką ilość ketchupu, odrobina musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu możemy dodatkowo dodać niewielką ilość płynu spod kaparów. Sosem polewamy sałatkę. Do sałatki polecam dodatkowo pieczywo chrupkie. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Adriana pisze...

Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na przepisy na sałatki :)
https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki

Prześlij komentarz