Niekiedy trudno określić co jest sałatką
a co surówką, właśnie tak mam dzisiaj. Gdyby nie indyk wędzony byłaby to
surówka a tak nazwałam potrawę sałatką / surówką. Jedno jest pewne, jest
smaczna i lekka. Idealna na kolację. Polecam.
Składniki:
- Sałata (ja miałam typową, masłową)
- Indyk wędzony (filet, ilość zależy od Was)
- Cebula czerwona
- Seler naciowy (1-2 łodygi)
- Papryka żółta (1 mała lub ½ większej)
- Natka pietruszki
- Kapary
- 2 średnie pomidory
- Sos
- Jogurt naturalny
- Ketchup
- Musztarda sarepska
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Sałatę myjemy i
rwiemy na kawałki. Układamy na talerzu. Wędzony filet z indyka kroimy na plasterki
i dodajemy do sałaty. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną paprykę w
większe paski, pomidora w cząstki, selera naciowego w kawałki. Pod koniec
dodajemy talarki (rozdzielone)
czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wykładamy po łyżeczce
kaparów. Z podanych składników robimy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy
niewielką ilość ketchupu, odrobina musztardy. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Do sosu możemy dodatkowo dodać niewielką ilość płynu spod kaparów.
Sosem polewamy sałatkę. Do sałatki polecam dodatkowo pieczywo chrupkie. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na przepisy na sałatki :)
https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki
Prześlij komentarz