Dzisiaj dla odmiany sałatka, propozycja
na kolację lub śniadanie. Świetnie nadaje się do pudełka. Warto przygotować tę
sałatkę gdy pozostanie Wam pieczony kurczak z poprzedniego posiłku – ja tak
zrobiłam.
Składniki: na 3
porcje
- 50 g makaronu z pełnego ziarna o kształcie ryżu
- 190 g pieczonego kurczaka bez skóry
- 100 g kukurydzy z puszki
- 4 korniszony lub ogórki „krokodylki”
- ¼ czerwonej świeżej papryki
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka majonezu light
- 50 ml lekkiego jogurtu bałkańskiego
- Sól
- Pieprz
- Chili - opcjonalnie
- Musztarda rosyjska
- Kiełki - dowolne
Wykonanie:
Makaron gotujemy
w osolonej wodzie i po ugotowaniu osączamy na sitku. Kurczaka rozdrabniamy na
kawałki. Cebulę i paprykę drobno kroimy. Ogórki korniszony lub krokodylki
kroimy w większą kostkę. Do sałatki dodajemy odsączony i wystudzony makaron
oraz kukurydzę. Całość mieszamy z majonezem połączonym z jogurtem i doprawiamy
solą, pieprzem, musztardą i opcjonalnie chili (jeżeli zamiast ogórków korniszonów daliśmy krokodylki nie ma potrzeby
dodawania chili). Na górę wykładamy dowolne kiełki. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 250 kcal
2 komentarze:
Fajny sposób na wykorzystanie pieczonego kurczaka :)
Witaj, cieszę się, że pasuje Tobie i mam nadzieję, że się skusisz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
Prześlij komentarz