Recent Posts

piątek, 24 listopada 2017

Sałatka z pieczonym kurczakiem i makaronem z pełnego ziarna

Dzisiaj dla odmiany sałatka, propozycja na kolację lub śniadanie. Świetnie nadaje się do pudełka. Warto przygotować tę sałatkę gdy pozostanie Wam pieczony kurczak z poprzedniego posiłku – ja tak zrobiłam.



Składniki: na 3 porcje
  • 50 g makaronu z pełnego ziarna o kształcie ryżu
  • 190 g pieczonego kurczaka bez skóry
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 4 korniszony lub ogórki „krokodylki”
  • ¼ czerwonej świeżej papryki
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka majonezu light
  • 50 ml lekkiego jogurtu bałkańskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili - opcjonalnie
  • Musztarda rosyjska
  • Kiełki - dowolne




Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu osączamy na sitku. Kurczaka rozdrabniamy na kawałki. Cebulę i paprykę drobno kroimy. Ogórki korniszony lub krokodylki kroimy w większą kostkę. Do sałatki dodajemy odsączony i wystudzony makaron oraz kukurydzę. Całość mieszamy z majonezem połączonym z jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i opcjonalnie chili (jeżeli zamiast ogórków korniszonów daliśmy krokodylki nie ma potrzeby dodawania chili). Na górę wykładamy dowolne kiełki. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 250 kcal

2 komentarze:

posmakujto! pisze...

Fajny sposób na wykorzystanie pieczonego kurczaka :)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, cieszę się, że pasuje Tobie i mam nadzieję, że się skusisz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam

Prześlij komentarz