Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego
dania, to musicie je koniecznie przygotować i sprawdzić sami jakie jest ono
smaczne. Suflet tego rodzaju zrobiłam po raz pierwszy, jestem pewna jednak że
nie ostatni.
Składniki: na dwie
porcje
- 150 g obranych ziemniaków
- 150 g fasolki szparagowej mrożonej
- 200 g marchewki z groszkiem mrożonej
- 1 żółtko
- 2 białka
- ½ szkl. mleka
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki mąki
- 1 łyżka almette chrzanowe
- Sól
- Pieprz
- Chrzan tarty
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy
w kostkę i razem fasolką, groszkiem oraz marchewką gotujemy w osolonej wodzie
do miękkości. Ugotowane wykładamy na sito. Mąkę rozprowadzamy w części zimnego
mleka i delikatnie wlewamy do pozostałego wrzącego mleka. Gotujemy chwilę
mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło, sól, pieprz. Garnek zdejmujemy z
„ognia” dokładamy warzywa, żółtka i almette. Doprawiamy do smaku chrzanem.
Białka ubijamy i delikatnie rozprowadzamy w warzywach. Masę sufletową wykładamy
do lekko natłuszczonych naczyń żaroodpornych. Zapiekamy około 20 - 30 minut w
nagrzanym piekarniku do 170 o C. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 300 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz