Recent Posts

sobota, 18 listopada 2017

Suflet warzywny

Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego dania, to musicie je koniecznie przygotować i sprawdzić sami jakie jest ono smaczne. Suflet tego rodzaju zrobiłam po raz pierwszy, jestem pewna jednak że nie ostatni.



Składniki: na dwie porcje
  • 150 g obranych ziemniaków
  • 150 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 200 g marchewki z groszkiem mrożonej
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • ½ szkl. mleka
  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżki mąki
  • 1 łyżka almette chrzanowe
  • Sól
  • Pieprz
  • Chrzan tarty









Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i razem fasolką, groszkiem oraz marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane wykładamy na sito. Mąkę rozprowadzamy w części zimnego mleka i delikatnie wlewamy do pozostałego wrzącego mleka. Gotujemy chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło, sól, pieprz. Garnek zdejmujemy z „ognia” dokładamy warzywa, żółtka i almette. Doprawiamy do smaku chrzanem. Białka ubijamy i delikatnie rozprowadzamy w warzywach. Masę sufletową wykładamy do lekko natłuszczonych naczyń żaroodpornych. Zapiekamy około 20 - 30 minut w nagrzanym piekarniku do 170 o C. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 300 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz