Wszyscy wiecie, że naleśniki nie
koniecznie muszą być na słodko, prezentuję dzisiaj właśnie taki – wytrawny.
Możecie przepis wykorzystać na śniadanie (zapakować
do pudełka i zabrać do pracy), obiad czy też kolację. Było smacznie.
Składniki: na
dwie porcje
- 100 ml mleka
- 1 jajko – średnie
- 60 g mąki pszennej
- 120 g cukinii młodej
- 50 g pieczonej piersi z kurczaka (bez skóry)
- ½ małej cebuli
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 100 g pomidorów z puszki krojonych
- 15 g sera cheddara
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- Olej
- szczypiorek
Wykonanie:
Cukinię kroimy w
kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby
puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki.
Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki (ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu). Na patelni
rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę. Po chwili dodajemy cukinię, pomidory z puszki i dusimy aż cukinia
zmięknie. Na koniec dodajemy kawałki kurczak, kukurydzę i ząbek czosnku
przeciśniętego przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na
naleśniki. Posypujemy startym serem. Do jogurtu dodajemy pozostały,
przeciśnięty przez praskę czosnek i ketchup oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem smarujemy wierzch naleśnika i dekorujemy posiekanym
szczypiorkiem. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji : ok. 270 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz