Recent Posts

środa, 22 listopada 2017

Wytrawny naleśnik z pieczonym kurczakiem i cukinią

Wszyscy wiecie, że naleśniki nie koniecznie muszą być na słodko, prezentuję dzisiaj właśnie taki – wytrawny. Możecie przepis wykorzystać na śniadanie (zapakować do pudełka i zabrać do pracy), obiad czy też kolację. Było smacznie.



Składniki: na dwie porcje
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko – średnie
  • 60 g mąki pszennej
  • 120 g cukinii młodej
  • 50 g pieczonej piersi z kurczaka (bez skóry)
  • ½ małej cebuli
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 100 g pomidorów z puszki krojonych
  • 15 g sera cheddara
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • Olej
  • szczypiorek





Wykonanie:

Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki (ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy cukinię, pomidory z puszki i dusimy aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy kawałki kurczak, kukurydzę i ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Posypujemy startym serem. Do jogurtu dodajemy pozostały, przeciśnięty przez praskę czosnek i ketchup oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem smarujemy wierzch naleśnika i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji : ok. 270 kcal

0 komentarze:

Prześlij komentarz