Sezon na gęsinę w pełni, można ją kupić w
wielu sklepach a i wybór elementów spory. Ja zdecydowałam się na pierś. Tym
razem zrobiłam ją w formie roladek. Aby obniżyć kaloryczność potrawy,
pozbawiłam ją tłustej skóry, jak widać też tak można. Zachęcam do wykorzystania
przepisu.
Składniki: na 6
porcji
- 550 g filet z gęsi bez skóry (2)
- 95 g suszone śliwki (miękkie)
- 150 g marchew
- 2 szalotki
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 1 małe jajko
- Sól
- Pieprz
- majeranek
- Bulion warzywny
Wykonanie:
Z filetów odcinamy
polędwiczki. Drobno je siekamy, razem ze śliwkami (można użyć blendera). Do masy dodajemy jajko. Przyprawiamy solą i
pieprzem. Mieszamy. Filety kładziemy na desce i kroimy na płasko, lecz nie do
końca, tak aby powstała jedna, spora powierzchnia. Rozbijamy tłuczkiem przez
folię. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron a od strony wewnętrznej
dodatkowo majerankiem. Wykładamy masę ze śliwkami i rozsmarowujemy na całej
powierzchni. Zwijamy w roladkę, razem z szynką szwarcwaldzką. Spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią na chwilę skórę z gęsi aby uzyskać
odrobinę tłuszczu do smażenia. Następnie obsmażamy roladki. Marchew obieramy i
kroimy w słupki a szalotki na połowę – również je podsmażamy. Podlewamy
bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Aby sos był aromatyczny
podczas gotowania dodajemy dwie suszone śliwki. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 227 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz