Dzisiaj przedstawiam roladę z indyka na
rodzinny obiad. Oczywiście jest to danie również dietetyczne. Jako dodatek do
obiadu wybrałam pęczak i puree ziemniaczano – marchewkowe a dodatki jakie Wy wybierzecie
zależą wyłącznie od Was.
Składniki: na 8
porcji
- 700 g fileta z indyka
- 370 g indyka mielonego
- 1 małe jajko
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych)
- Garść suszonych grzybów leśnych
- Mały pęczek natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Grzyby suszone
namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły (najlepiej
na godzinę przed). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą
powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy się aby nie uszkodzić
mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa
dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie
wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu do pieczenia
wykładamy 3 plasterki szynki. Na szynkę kładziemy roladę i ponownie szynkę.
Spinami wykałaczkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C
przez około 2 godzin. Od czasu do czasu podlewamy wodą z moczenia grzybów. Gdy
rolada będzie przyrumieniona, przykrywamy ją i pieczemy już pod przykryciem.
SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 175 kcal
2 komentarze:
Musi być pyszna i aromatyczna :)
Witaj, mam jeszcze tę roladę. Teraz używam jej do kanapek i muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz