Przedstawienie w roli głównej z
pomidorami czas zacząć. Oczywiście pomidory są już od miesięcy, ale te moje
własne od kilku tygodni. Dojrzewają aż miło popatrzeć. Dzisiaj przedstawiam lekką
ale i też pikantną zupę krem z pomidorów. Polecam bo jest naprawdę smaczna.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 zielona papryka
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ małej (pojedynczej piersi z kurczaka)
- 800 wody
- Sól
- Czerwona ostra mielona papryka
- Ziołowa przyprawa do rosołu
- Natka pietruszki
- Orkisz (ziarno ekspandowane)
Wykonanie:
Pokrojonego
fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy ziołowej.
Paprykę kroimy na 4 części i pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w
temp. 180 o C. Po upieczeniu odstawiamy aby wystygła (najlepiej przykryć aby skórka się
zmarszczyła, lepiej potem schodzi). Później obieramy i kroimy w paseczki. Pomidory
parzymy, również usuwamy z nich skórkę. Kroimy na części i dodajemy do wywaru
wraz z cebulą i czosnkiem . Gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy.
Następnie dodajemy ½ puszki odsączonej soczewicy i pokrojoną paprykę.
Zagotowujemy i doprawiamy ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy natką
pietruszki i ziarnem orkiszu. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Zacna zupka. Zapraszam do dodania jej do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
Prześlij komentarz