Recent Posts

czwartek, 1 czerwca 2017

Omlet z szynką konserwową i pieczarkami marynowanymi

Dawno już nie robiłam omletów, czas nadszedł. Dzisiaj proponuję omlet z szynką konserwową a dodatek pieczarek marynowanych podkreśla jego smak. Koniecznie musicie wypróbować.



Składniki : (na 1 osobę)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Szczypiorek
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • Czerwona świeża papryka około ¼
  • 2-3 pieczarki marynowane
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło klarowane






Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek. Szynkę kroimy w słupki, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Na jedną i drugą patelnię wykładamy po niewielkiej ilości masła klarowanego. Na jedną wykładamy szynkę, paprykę i pieczarki. Na drugą rozgrzaną wylewamy jajka. Jajka smażymy najlepiej pod przykryciem aż górna warstwa się nie zetnie. Farsz lekko przesmażamy. Usmażony omlet zsuwamy na talerz i na połowie wykładamy podsmażone składniki. Przykrywamy drugą połową i SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kinga pisze...

Smacznie :)

Prześlij komentarz